Hrachová kaša

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Hlavné chody
Hrachová kaša
Ingrediencie:

300 g žltého hrachu
100 ml tučnejšieho rastlinného mlieka
3 strúčiky cesnaku
korenie: soľ, majorán, lahôdkové droždie

2 väčšie cibule
repkový olej

Postup:

Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné ​​látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z nich zbavíme a pomôžeme tak lepšej stráviteľnosti. Hrach v hrnci zalejeme dvojnásobkom vody, osolíme a privedieme do varu. Varíme na miernejšom ohni cca trištvrte hodiny, v prípade namočenia je doba varu o 10 minút kratšia. Hrach by mal byť úplne mäkký, až ľahko rozvarený.

Potom hrach aj s vodou prenesieme do mixéra, pridáme 100 ml najlepšie domáceho rastlinného mlieka (siahnite po tučnejšom, napr. mandľovom alebo konopnom, tuk vylepší chuť kaše) a lyžicu lahôdkového droždia a rozmixujeme do hladka. Kašu nalejeme späť do hrnca, necháme chvíľu spoločne prevariť. Na konci pridáme pretlačený cesnak a majorán, zamiešame a stiahneme z ohňa.

Hrach je sám o sebe dosť výživný, takže si vystačíme s dlho a pomaly vyprážanou cibuľkou, pokrájanou na mesiačiky. Pokiaľ ale spomínate na školskú jedáleň, kde kašu podávali s párkom či údeným, výborne sa ku kaši hodí na tenké plátky opečený údený tempeh alebo si pripravte malú omeletu z hrachovej múky a čiernej soli.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
60 minút
Tagy:
Hrach
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.