2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy, môže byť aj iná zelenina (ja používam drvinu z odšťavovania)
2 plné lyžice namletých ľanových semienok – zalejeme horúcou vodou a necháme odstáť
1,5 hrnčeka múky (ryžové, špaldové, krupičky atď.)
2 malé cibule
korenie – varianty
chilli
zázvor
cesnak
sójová omáčka
sezamové semienka
citrón
alebo
cesnak
majorán
petržlen
sójová omáčka
oregano
bazalka
Do veľkej misy dáme drvinu z odšťavnenej zeleniny, nakrájame cibuľku nadrobno a pridáme do misy. Zasypeme múkou a doriedime vodou alebo rastlinným mliekom podľa potreby, aby vznikla hustejšia kaša.
Pridáme semienka a všetky ostatné prísady podľa vášho výberu. Kúzlo je v dochutení, zmes ochutnajte a pridajte podľa jedného z tipov z okienka ingrediencií.
Zo zmesi tvoríme bochníčky. Vložíme ich potom na papier na pečenie do vopred vyhriatej rúry asi na 160 stupňov a pečieme zhruba 20 minút. Odporúčam najskôr dať na skúšku iba 2 karbonátky a uvidíte, či je konzistencia oka a dobre sa pečie.
Menej zdravší, ale viac chutnejší variant je vyprážanie fašírok vo vyššej vrstve oleja. Výborné sú so zemiakovou kašou alebo zemiakovým šalátom.