mrkva
petržlen – koreň
zeler
cibuľa
bobkový list – vavrín
ligurček
petržlen – vňať
Zeleninu a bylinky očistíme /na jeden kg čerstvej zeleniny pridávame cca 50 g. byliniek/, pokrájame na kúsky a vložíme do sušičky, po usušení rozmixujeme vo výkonnom mixéri na jemný prášok. Táto zmes sa hodí do polievok, omáčok, na ochutenie pokrmov. Pokiaľ chceme zvýrazniť bujónom taliansku kuchyňu, je možné doladiť zmes pri sušení bazalkou, šalviou, saturejkou. Francúzske jedlá potom zase rozmarínom. Jednoducho podľa chuti.
Bujón je vždy po ruke, pripravený na použitie, pokiaľ nemáte práve pripravený klasický zeleninový vývar. Je bez akýchkoľvek pridaných látok, konzervantov a soli. Len čistá zelenina. Vydrží v uzavretom pohári niekoľko mesiacov.