600 g brambor
200 g polohrubé mouky
sůl
1 velká cibule
1 miska kysaného zelí
1 balíček uzeného tempehu
1 lžička třtinového cukru
1 lžička jablečného octa
Zemiaky (varný typ B) ošúpame a nastrúhame na jemnom strúhadle. Necháme chvíľu odležať, vytlačíme prebytočnú vodu a vodu odlejeme. Pridáme múku, soľ a poradne premiešame. Mala by vzniknúť tuhšia hmota, aby sa halušky vo vode nerozpadali. Prepasírujeme ich cez sito na halušky do horúcej vriacej vody. Varíme ich zhruba 3 – 5 minút, kedy by mali vyplávať na hladinu.
Pokrájame údený tempeh na malé kocky a orestujeme ich na oleji, kým sa na nich nevytvorí chrumkavá kôrka. Zatiaľ ich odložíme na tanier. Olúpeme cibuľu, pokrájame na hrubo, necháme pomaly vyprážať na oleji. Po niekoľkých minútach pridáme lyžičku trstinového cukru a necháme skaramelizovať. Pridáme lyžičku jablčného octu a necháme podusiť, kým sa voda nevstrebe. Nakoniec pridáme tempeh a spoločne prehrejeme.
Na tanieri halušky zmiešame s kyslou kapustou a tempehom s cibuľkou. Posypeme ich lahôdkovým droždím a čerstvo namletým čiernym korením.