Mandľové maslo

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Druh jedla: Ostatné
Mandľové maslo
Ingrediencie:

300g mandle (nelúpané či lúpané)

Postup:

Mandľové maslo je skvelou surovinou do domácich čokoládových nátierok, rôznych sladkých receptov aj na spestrenie ovocných šalátov. Využijete ho ale aj na slano. Ale povedzme si to na rovinu, je celkom drahé. Už preto, že oriešky nie sú práve lacná surovina. Čiastočne ušetriť môžete, pokiaľ si ho pripravíte doma, budete ale potrebovať trpezlivosť a silný kuchynský robot (food processor) alebo výkonný vysokorýchlostný stolný mixér (G21 Perfect Smoothie, Omniblend, Vitamix, Blendtec).

Variant domáceho mandľového masla sa dá pripraviť celý rad podľa toho, či chcete skôr hustejší na namazanie alebo tekutejší (s pridaným olejom). Rozdiel v chuti a farbe je tiež v tom, či použijete lúpané alebo nelúpané mandle (lúpané sú chuťovo neutrálnejšie) a tiež či ich využijete priamo surové alebo šetrne upražené v rúre.

Mandľové maslo zo surových / upražených mandlí

Túžite po výraznejšej orieškovej chuti? Potom mandle najskôr upražte v rúre. Nechajte ju rozohriať na 180 ° C a na plechu rozprestreté mandle v nej nechajte 8 – 10 minút upiecť. Nechajte ich len krátko vychladnúť, teplé lepšie uvoľňujú mastné kyseliny. Ďalej už je postup rovnaký, či už použijete upražené alebo surové mandle. Nasypte ich to mixéra/robotu a začnite mixovať. Najskôr sa vytvorí hrubý prášok, potom jemná mandľová múka. V tejto fáze musí byť mandle skutočne dokonale suché.

Chvíľu sa vám môže zdať, že len točíte suchú mandľovú múku, ale až v tej chvíli sa začnú uvoľňovať mastné kyseliny a zmes postupne začne kvapalnieť. Od tohto okamihu bude treba mixovanie prerušiť a tu a tam odlepiť zvoľna tekutiacu zmes stierkou zo stien nádoby. Výhodou je v tomto prípade väčšie množstvo mandlí a vtláčadlo. Podľa výkonnosti mixéra/robotu ho prípadne nechajte pár minút odpočinúť a vychladnúť. Podľa výkonu prístroja môže doba mixovania trvať 5 – 20 minút.

Raw mandľové maslo

Najpracnejší variant je raw maslo, ktoré sa vám ale odvďačí maximom živín. Budete na ne potrebovať raw mandle (pretože nie u všetkých natural nelúpaných mandlí máte istotu, že neprešli teplotou vyššou ako je 42 stupňov). Mandle je potrebné najskôr aktivovať namočením na zhruba 6-8 hod (zjednodušene cez noc). Tým sa deaktivujú inhibítory klíčenia a časť antinutričných látok. Vodu potom vylejeme a mandle je potrebné nechať úplne vysušiť na slnku alebo v sušičke. Potom už je postup rovnaký ako vyššie. Ak však chcete mať skutočne “živé” maslo, je potrebné si tiež strážiť teplotu v mixéri.

Skladovanie domáceho mandľového masla

V poslednej fáze mixovania môžeme do mixovanej zmesi pridať ďalšie ingrediencie (čokoládu, karob, vanilku, sladidlo alebo soľ) alebo nastavte olejom neutrálnej chuti, ako je slnečnicový alebo repkový. Hotové mandľové maslo skladujeme v uzavretom pohári v chladničke. Domáce maslo z pražených mandlí má dlhšiu trvanlivosť (v rádoch mesiacov) ako aktivované raw (v rádoch týždňov). Ale je tak chutné, že vám zaručene doma príliš dlho nevydrží 🙂

Doba prípravy:
15 - 30 minút
Tagy:
Mandle
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.