120 – 150g g medvedieho cesnaku
10 g soli
100 ml za studena lisovaného oleja
Medvedí cesnak v posledných rokoch hojne spropagovali médiá a bohužiaľ v niektorých lokalitách prebieha doslova drancovanie. Pri jeho zbere sa prosím chovajte ohľaduplne k prírode. Z každej rastliny odtrhnite len niekoľko listov opatrne tak, aby ste nepoškodili cibuľku, z ktorej rastie.
Listy doma opláchnite, nechajte odkvapkať a premiestnite do mixéra. Pridajte soľ a olej a rozmixujte. Silice z medvedieho cesnaku sú veľmi výrazné, takže chuť prirodzená chuť oleja sa v peste príliš nepresadí. Pretože medvedí cesnak je lokálna surovina, voľte aj lokálny olej – repkový, slnečnicový alebo konopný. Určite však za studena lisovaný, ktorý si zachováva najviac výživných látok.
Pesto premiestnime do čistého pohára a uchováme ho v chladničke. Pokiaľ ho nebudete okamžite využívať, prilejte trochu oleja nahor, ktoré pesto oddelia od styku so vzduchom, a tak ešte lepšie zakonzervujú. Takto upravené pesto vydrží niekoľko týždňov.
Výborné je zamiešané do teplých cestovín, ale aj v tenkej vrstve na toasty.