1,5 hrnčeka polentovej (kukuričnej) múky
3 hrnčeky vody
štipka soli
Chrumkavé aj bez nadbytku oleja. Také sú hranolky z polenty. Ich príprava je trochu pracnejšia, než u zemiakových hranolčekov, ale verte mi, stojí to za to. Stačí uvariť 1,5 hrnčeka polentovej (kukuričnej) múky v dvojnásobnom množstve vody (pre 2-3 osoby), s pridaním veľkej štipky soli.
Existujú rôzne spôsoby, ako pripraviť polentu – najskôr môžete priviesť vodu do varu a potom pomaly pridávať kukuričnú múku za neustáleho miešania. Môj obľúbený postup je nechať kukuričnú múku cez noc namočiť v stanovenom množstve vody, budúci deň osoliť, zakryť a priviesť do varu a potom pol hodiny variť na najnižšom plameni.
Do hustej, ale stále ešte krémovej polenty potom pridávam rozmarín a šalviu (v čerstvom alebo sušenom stave) a 2-3 polievkové lyžice oleja. Polentu potom rozotrite na rovnomernú vrstvu s hrúbkou 1,5 – 2 cm na plech na pečenie. Nechajte vychladnúť a nechajte ho niekoľko hodín na chladnom mieste alebo v chladničke stuhnúť.
Až potom môžeme pomocou ostrého noža narezať hmotu na „hranolky“. Vráťte ich späť na umytý plech a pretože polenta je dostatočne mastná, nie je nutné plech olejovať. Hranolky pečieme po dobu 45 minút pri teplote 220 ° C, zhruba v polovici ich otočíme, aby sa po oboch stranách opekli do chrumkava. Vychutnajte si ich s čerstvým šalátom!