Polentové hranolky

Recept pridal/a: Michaela Pavlíková
Druh jedla: Prílohy
Polentové hranolky
Ingrediencie:

1,5 hrnčeka polentovej (kukuričnej) múky
3 hrnčeky vody
štipka soli

Postup:

Chrumkavé aj bez nadbytku oleja. Také sú hranolky z polenty. Ich príprava je trochu pracnejšia, než u zemiakových hranolčekov, ale verte mi, stojí to za to. Stačí uvariť 1,5 hrnčeka polentovej (kukuričnej) múky v dvojnásobnom množstve vody (pre 2-3 osoby), s pridaním veľkej štipky soli.

Existujú rôzne spôsoby, ako pripraviť polentu – najskôr môžete priviesť vodu do varu a potom pomaly pridávať kukuričnú múku za neustáleho miešania. Môj obľúbený postup je nechať kukuričnú múku cez noc namočiť v stanovenom množstve vody, budúci deň osoliť, zakryť a priviesť do varu a potom pol hodiny variť na najnižšom plameni.

Do hustej, ale stále ešte krémovej polenty potom pridávam rozmarín a šalviu (v čerstvom alebo sušenom stave) a 2-3 polievkové lyžice oleja. Polentu potom rozotrite na rovnomernú vrstvu s hrúbkou 1,5 – 2 cm na plech na pečenie. Nechajte vychladnúť a nechajte ho niekoľko hodín na chladnom mieste alebo v chladničke stuhnúť.

Až potom môžeme pomocou ostrého noža narezať hmotu na „hranolky“. Vráťte ich späť na umytý plech a pretože polenta je dostatočne mastná, nie je nutné plech olejovať. Hranolky pečieme po dobu 45 minút pri teplote 220 ° C, zhruba v polovici ich otočíme, aby sa po oboch stranách opekli do chrumkava. Vychutnajte si ich s čerstvým šalátom!

Tagy:
Polenta
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.