1 balenie dobáčikov (alebo balíček sójového mäsa)
1 balenie kyslej kapusty
2 cibule
červená paprika, pálivá červená paprika
lahôdkové droždie
rasca, bobkový list, korenie, soľ
verzia s tempehom
väčšia cibuľa, balíček kyslej kapusty, balíček údeného tempehu, sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové korenie, sójová omáčka alebo zeleninový bujón, hladká múka na zahustenie, rastlinná smotana
Segedínsky guláš bez mäsa? Máme pre vás hneď tri varianty – so sójovým mäsom, dobáčikmi alebo údeným tempehom a zemiakovou knedľou. Rastlinnú smotanu som použil domácu rastlinnú, ale môžete využiť kupovanú. A ak si vystačíte s vegetariánskou verziou, stačiť vám bude bežná kyslá smotana
Segedinský guláš so sójovým mäsom
Sójové kocky povaríme s korením a sójovou omáčkou 20 minút. Necháme ich odkvapkať a vytlačíme z nich prebytočnú vodu (návod, ako pripraviť sójové mäso, aby chutilo). Na oleji osmažíme cibuľu, akonáhle začne zlátnuť, pridáme 2 polievkové lyžiče sladkej a jednu pálivej papriky, premiešame, zľahka zaprášime hladkou múkou, opäť premiešame a podlejeme horúcou vodou. Pridáme bobkový list, nové korenie a ochutíme sójovou omáčkou alebo zeleninovým bujónom.
Vložíme sójové kocky a prepláchnutú kyslú kapustu a dusíme, kým kapusta nezmäkne. Vymeníme bobkový list a nové korenie, zahustíme sójovou smotanou, podľa chuti okyslíme. Na zahustenie je tiež možné použiť vločky lahôdkové droždie, guláš potom dostane osobitejšiu chuť. Podávame najlepšie s (celozrnou) knedľou či varenými zemiakmi.
Segedinský guláš s dobáčikmi
Cibuľu nakrájame nadrobno a vyprážame na oleji dozlatista. Potom pridáme ďobáčiky. Nepoznáte ich? Dobáčiky sú rezance sójového mäsa od firmy Kalma, v tomto prípade nie je z múky, ale z celých bôbov, takže ho nájdete v chladničkách zdravých výživ, je chuťovo aj výživovo lepší. Krátko ich orestujeme s cibuľou a pridáme aj všetko korenie – lyžičku papriky, pol lyžičky rasce, 2 bobkové listy, soľ a korenie. Krátko zasmažíme, zamiešame a hneď zalejeme horúcou vodou. Pridáme pokrájanú a prepláchnutú kapustu a dusíme asi 20 minút. Na konci zalejeme rastlinnou smotanou, pridáme lyžicu lahôdkového droždia a necháme krátko prevariť dohromady.
Tempehový segedinský guláš
Na oleji osmažíme dozlatohneda cibuľu, pridáme na kocky nakrájaný údený tempeh (oproti sójovému mäsu je tučnejšia a „pustí šťavu“). Po dvoch minútach spoločného restovania všetko okoreníme 2 čajovými lyžičkami sladkej a jednou pálivej papriky, premiešame, zľahka zaprášime hladkou múkou, opäť premiešame, podlejeme horúcou vodou, pridáme bobkový list, nové korenie a ochutíme soľou alebo zeleninovým bujónom. Vložíme prepláchnutú kyslú kapustu a dusíme, kým kapusta nezmäkne. Vymeníme bobkový list a nové korenie, zahustíme sójovou smotanou a prípadne dochutíme kvalitnou sójovou omáčkou. Podávame najlepšie s (celozrným) knedľou.